Kategorier
Dalarna Hälsingland Historia Mord Nyheter

Albert Gawell och morden i Mossbo

Kronolänsman Albert Gawell

Det är en vacker vårsöndag 1 maj år 1892 och länsman Albert Gawell förbereder sig för tjänstgöring. Egentligen var tanken att han skulle skulle tillbringa hela dagen hemma med sin familj, men när uppgifter om att ett kronomhemman i Mossbo, beläget strax söder om Alfta, fungerar som ett olagligt utskänkningsställe kallar plikten. Familjen som enligt ryktet har hämtat hela 80 liter brännvin i Bollnäs och nu säljer till allt och alla hemma på gården är ökända i bygden och nu finns chansen att äntligen få sätta dit dem en gång för alla. Alberts hustru är dock orolig och ber Albert att för en gångs skull lägga plikten åt sidan och för en gångs skull ägna sig åt familjen, men det vill inte hennes make lyssna på. Albert vänder sig till henne och säger:
– Jag måste göra min tjänst och vad skulle förresten kunna hända mig här i Alfta? Detta blir de sista ord som han någonsin säger till sin hustru. 

Förrövarna Anders, fadern Per Olov Olsson, Per Johan och Karl Erik.

Inom bara några timmar ska två poliser i tjänst vara mördade, en händelse som kommer att ge stora rubriker över hela Norden och leda till den sista avrättningen i Norrland. 

Du hittar poddavsnittet ”Albert Gawell och morden i Mossbo” i din podcastapp, via Spotify m.fl. 

Fjärdingsman Olof Norén

Länkar: 
Spotify
Podbean 
Apple podcast