Kategorier
Dalarna Folktro Gästrikland Hälsingland Historia Mord Nyheter

Trevlig valborg!

Ha nu en riktigt trevlig valborg och glöm inte bort att slå på kastruller, skjuta lösa skott, sjunga högt och för a ett allmänt oljud, så alla onda makter håller sig borta i från er sommar! Ju större eld ju längre bort från era djur kommer rovdjuren springa… 
Sedan 1890 är 1 maj den internationella arbetarrörelsens dag och sedan 1939 en helgdag. Många idag förknippar dagen med politiska demonstrationer men går vi tillbaka 150 år sågs 1 maj i det gamla bondesamhället som sommarens första och en dag att släppa ut djuren på bete. Längre tillbaka, framförallt under den katolska tiden, var dagen en festdag tillägnad helgonet ”Sankta Valborg”. Sankta Walpurgis (Valborg), som var abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och levde under 700-talet i Tyskland. Ännu längre tillbaka, tidig medeltid, var 1 maj en helgdag som firades till minne av två av Jesus apostlar, Jakob och Filippos. Innan festdagen höll man fasta.