Kategorier
Nyheter

När Färilas bönder sa nej!

Under Det stora Nordiska kriget (1700-1721) utplånades Hälsinge regemente hela tre gånger, vilket drabbade regementets upptagningsområde enormt hårt. Lägg därtill hungersnöd och pest, och det är inte längre svårt att förstå hälsingarnas vrede när Kronan gång på gång höjer skatten och kräver nya rekryter. I Färila nådens år 1710 får bönderna nog, och under ett möte anländer de förbannade och beväpnade, deklarerandes att de inte inte längre tänker acceptera att fler unga män tas ifrån bygden för att skickas ut i fält. Den finske Färilaprästen Samuel Collander vädjar förskräckt till folkhopen om att bönderna måste ta sig till fånga och göra som de blir tillsagda, annars väntar hårda reprisalier från staten. Detta tas dock emot med hånskratt och svordomar.

Mer om Hälsinge regemente och Carolus Rex kan du läsa längre ner i på sidan. Vi rekomenderar också boken ”Tyrannens Tid” av författare och journalisten Magnus Västerbro, som är en fullmatad bok om livet i Sverige under Karl den XII`s regeringstid, vilket var fylld med krig och umbäranden.