Kategorier
Folktro Mord Nyheter

Hälsinglands apostel Sankt Staffan

På Norrala kyrkogård finns en byggnad kallad Staffans stupa uppförd till minne av Hälsinglands apostel Staffan eller Stenfinn, som han egentligen kallades hos oss i Norden. Stenfinn var från början benediktinermunk i Corbie vid floden Somme i norra Frankrike men blev en av ärkebiskop Adalbert utsänd till Norden för att kristna hedningarna. Ett svårt uppdrag som slutade med ond bråd död. ⭐

Podcastavsnittet hittar du där poddar finns, som i din podcaastapp eller på Spotify.

Staffan Stupa Foto: Malin Björklin

 

 

 

 

 

Podbean 
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcast
Player FM

I slutet av avsnittet finner ni också en (bonus)historia om ”St: Josefs Källa”, vilket är en källa belägen på Josefsberget i Norrbo, Hudiksvalls kommun. Källan är mytomspunnen och flera historier kan knytas dit. Vad vi vet rent historiskt är att källan på 1600 talet kallades för ”Orr-kiellan” eller ”Orre-kiellan”. Troligtvis har den använts långt innan pilgrimmernas färder till Nidaros. Mer om källan kan ni läsa i Facebook-gruppen ”Fornminnen i Sundede”.

 

Josefs källa
Ni hittar källan bara ett femtiotal meter från väg 745 som går mellan Bjuråker och Näsviken över Norrbo