Kategorier
Folktro Mord Nyheter

I väntan på tomt… förlåt, julbocken!

 

Idag släpptes Historier från Hälsinglands sista poddavsnitt för 2021 och som brukligt för den här tiden på året är avsnittets tema en aning ”juligt”. Så här står det i avsnittsbeskrivningen:

”Under årets mörkaste och en av folktrons farligaste dagar, Tomasdagen, släpper vi årets sista avsnitt. Dagen har fått sitt namn av Jesus lärjunge och apostel Tomas och var en helgdag, en av apostladagarna, fram till 1772 då den tillsammans med ett antal helgdagar ströks ur kalendern.
Denna gång tar vi oss ann jul och nyår i folktrons Hälsingland.Vi befinner oss mitt i en magisk men också farlig tid på året. Djuren talar med varandra och väsen vakar i alla hörn. Det gäller att vara på sin vakt och skydda sig så gott det bara går. I detta avsnitt får vi möta gruvrån, vittror, hustomtar och Lussegubben, men också stifta bekantskap med smältgummor från Alfta samt bevittna ”De dödas julotta”. Det och mycket, mycket mer rörande julen och nyårets traditioner.”

Avsnittet hittar du där poddar finns, så som i din poddapp, på Spotify e.t.c.

Då väntan på julbocken som alltid är lång och det senaste avsnittet knappast kommer att räcka långt, har vi här samlat ihop en lista på de bästa julavsnitt podden genom åren skrapat ihop, utan någon form av inbördes ordning.

2021 Jul och Nyår i folktrons hälsingland 
2021 Sankt Staffan – Hälsinglands apostel 
2019 Möten med hustomtar del 1-5 
2018 Nyårsnatt 

Hela spellistan ”Jul och Nyår i folktrons Hälsingland” hittar du på Spotify genom att klicka här här.
Föredrar du att lyssna via din podcastapp går det bra att i sökfältet skriva namnet på det avsnitt du söker.

Slutligen vill vi alla som på ett eller annat sätt jobbar med Historier från Hälsingland tillönska eder alla lyssnare, läsare och berättarkvällsbesökare en fröjdefull jul och ett riktigt Gott Nytt År! Utan er vore vi ingenting.

/ Robert, Fredrik, Tina och Thomas 

P.S. nu tar Historier från Hälsingland julledigt i några veckor men hafv förtröstan, inom kort släppt Historier från Dalarnas första avsnitt, ja redan inom en vecka beräknas det landa i era podcastappar samt på Spotify. Håll utkik och följ oss gärna även på Historier från Dalarnas Facebook samt Instagram D.S.