Kategorier
Folktro Nyheter

13 korta spökhistorier

När vi frågar er lyssnare vad ni vill höra är det två ämnen som alltid sticker ut. Spökhistorier och inskickade berättelser från lyssnare. Idag har vi bestämt oss för att kombinera dem båda!

Ett spöke är enligt folktro och parapsykologi en avliden persons själ, ande eller immateriella skuggbild. Tron på spöken har existerat i alla kulturer genom alla tider, med ursprung i människans begynnelse, och hör till folktrons allra mest gemensamma föreställningar.

För flera år sedan kom vi över ett antal Folksägner från Hälsingland nedtecknade av folklivsforskare Pehr Johnsson under sommaren och vintern 1915. Pehr Johnsson var bördig från Skåne och under ett par föreläsningsturnéer i Hälsingland passade han på att intervju duktiga sagesmän från landskapet. I introduktionen till sitt något tunna verk på endast 26 sidor, vilket utkom 1919, beskriver han dels hur häftet kommit till men också skillnaderna mellan sommar och vinter i ”hälsingelandet”, vilket för en sörlänning som honom, enligt egen utsago, fascinerade något enormt. Första besöket, vilket skedde under sommaren, bjöd på sol och strålande grönska, medan det andra t innebar rikligt med djup snö. Han påpekar också att hembygdskänslan i Hälsingland är som i Dalarna djupt rotfästad, vilket bidrar till att även bland de yngre lever sägnerna kvar. Dock verkar de flesta inte längre tro på dem. Rörande Pehrs resonemang kring hembygdskänslan kan vi från Historier från Hälsingland bara hålla med, vilket också gäller den yngre generationens intresse för äldre tiders folktro och seder, vilket är stark i både Hälsingland och övriga delar av Sverige.

I dagens avsnitt ska vi inte gå igenom alla Pehrs nedtecknade berättelser utan hålla oss till den form av folktro som i alla högsta grad lever kvar mitt ibland oss, spökhistorier. Ingen vet när människor började tror på spöken, att avlidna själar på olika sätt kan ge tecken från andra sidan till oss som fortfarande är kvar genom att visa sig, skramla med föremål eller ge märkliga ljud ifrån sig, men troligtvis bör det vara en kvarleva ända sedan människan har kunnat tänka. För även om döden är det definitiva slutet på det liv en levande varelse levt på jorden, vill vi gärna tro att det inte är det definitiva slutet. Att det finns en fortsättning. När det ena tar slut tar något annat vid, något än mycket större.
Dagens avsnitt heter 13 korta spökhistorier och är precis som det låter. De första sju hittar vi i Pehr Johnsson samling, övriga är inskickade av er lyssnare. Att berätta spökhistorier är alltid riskfyllt, då den som upplevt dem riskerar att inte bli trodd. I värsta fall kan en spökhistoria bidra till att någon får ett rykte om sig som ”lite tokig”. Därför har vi idag valt att anonymisera samtliga inskickade berättelser, mest för att närapå alla berättare önskat det.

Dagens avsnitt bjuder på 13 spökhistorier från Alfta, Edsbyn, Strömsbruk, Söderala, Näsbyn, Bollnäs, Svansjöbäcken, Los m.fl.

Avsnittet hittar du här:
Podbean 
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcast 
Player FM

Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Via vår webshop på historierfranhalsingland.se kan du köpa muggar, t-shirts och böcker.
Vill du stödja poddens arbete? SWISH 1235672431
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på historierfranhalsingland@gmail.com
Vill du köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på marknad@historierfranhalsingland.se

NYHET! Inom kort utökar vi vår katalog med en ny podd – Historier från Dalarna. Var med från starten! Följ Historier från Dalarna på Facebook och Instagram.

Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors