Kategorier
Folktro Nyheter

Resterande bonusavsnitt innehåller Bysen, lyktgubbar och Den flygande holländaren

 

 

I det andra avsnittet av Sveriges landskapsväsen beger vi oss ut till Sveriges största ö Gotland och träffar ett vad man kan kalla lokalt väsen – Bysen.
Bysen är i gotlänsk folktro ett litet skogsväsen som lockar människor att gå vilse eller ställer till förtret för skogsarbetarna. Bysen har ett hett humör, försenar transporter och välter timmerlass. Han uppträder ofta som stubbe eller en liten grå, oansenlig gubbe, och beskylls för allt möjligt ofog.

En lyktgubbe.

I det tredje avsnittet av Sveriges landskapsväsen beger vi oss till de djupa skogarna i väst, Värmland, och träffar ett mytomspunnet väsen kallad ”Lyktgubben”.
Lyktgubbe är i folktron de ljussken, irrbloss, ute i naturen som ofta associerades med en varelse som bar på en lykta. Förr i världen kände man inte till varför plötsligt en eldslåga kunde uppenbara sig och man sökte en förklaring till det man inte förstod.

”Der fliegende Holländer” av Michael Zeno Diemer.

I det fjärde avsnittet av Sveriges landskapsväsen beger vi oss till Halland och möter ”Den flygande Holländaren”.  Den flygande holländaren är fårn början ett legendariskt spökskepp. Kaptenen Willem van der Decken (i den holländska versionen) skall flera gånger ha misslyckats med att runda Godahoppsudden och till sist svurit att han skulle lyckas oavsett om Gud eller djävulen stod emot honom. Gud tolererar inte sådan hädelse utan dömer omedelbart kaptenen och hans skepp att intill domens dag segla på världshaven. Berättelsen har sedan vandrat runt och finns idag i olika varianter och varianter värden över, så också i Sverige och längs den halländska kusten.

Avsnitt ett och två är redan släppta medan avsnitt tre och fyra släpps natten mot söndag respektive måndag. Du hittar dem där poddar finns.