Kategorier
Folktro Nyheter

Bonusavsnitt – Sveriges landskapsväsen i fyra delar

 

Som tack för en fantastisk start på vår nya säsong släpper Historier från Hälsinglands den tidigare patreonexklusiva poddserien ”Svenska landskapsväsen” från 2020 för en bredare publik. Från början var tanken att göra ett avsnitt för varje landskap, men då beslut togs att testa två nya podcast för allmänheten, Vidskepelse och Verklighet, räckte inte tiden till och serien Svenska lanskapsväsen stannade vid blott fyra avsnitt. Då de flesta av våra lyssnare ännu inte hört dem har vi beslutat oss för att flytta över avsnitten till det vanliga podcastflödet.

”Ängsälvor” av Nils Blommér

I det första avsnittet om Sveriges landskapsväsen beger vi oss till Södermanland och träffar de mytomspunna älvorna. Älvor är ett kollektivt väsen som bor under jord. I skymningen och vid soluppgången kan de ses dansa över ängar, öppna fält och fuktiga, mossiga marker.  Älvor anses vara sjukdomsalstrare. Det har hänt att människor förargat älvorna och därmed dragit på sig ”älvablåst”. Då gäller det att blåsa tillbaka t.ex med en blåsbälg.
I avsnittet får vi höra om olika möten med detta farliga väsen som sägs ha skett på olika platser i Sverige.

Lyssna på avsnittet här:
Podbean
Spotify 
Apple podcasts
Google podcasts
Player FM