Kategorier
Folktro Mord Nyheter

Avrättningsplatser 1 – mordet i Enånger

 

Få historiska händelser är så mytomspunna som avrättningar, än färre områden är lika hemsökta som en avrättningsplats. 

Äntligen är det dags för en ny säsong av Historier från Hälsingland. Än en gång ska vi tillsammans botanisera i de djupa, blåskimrande hälsingearkiven i jakt på märkliga människoöden, mytomspunna väsen, livsfarliga mördare och andra märkliga fenomen som har format det landskap podcasten handlar om.

I det första avsnittet besöker vi avrättningsplatsen vid sockengränsen mellan Enånger och Njutånger kallad Sivik, Sonkmo eller Jansesplatsen. Där avrättades år 1845 Jan Johan Larsson, efter att året innan mördat sin svärfar Jonas Johan Enlund. Vi får också höra varför en flicka från Njutånger direkt efter avrättningen tvingades att dricka varmt blod efter den avrättade, och sedan springa därifrån fastbunden efter en vagn. Avsnittet finner du i din podcastapp, på Spotify eller via google (skriv ”Historier från Hälsingland podcast” så dyker vi upp).

På platsen har ett järnkors rest till minne av avrättningen med inskriptionen ”Avrättningsplatsen Anno 1845 Enånger”.

Mellan 1572 och 1859 fastställdes av hovrätten 185 avrättningar i Gävleborgs län. De vanligaste orsakerna var för kvinnor barnamord och för män tidelag, alternativ dråp. Alla dödsdömda blev dock inte avrättade. Flera benådades och fick andra former av straff, exempelvis tukthus i x antal dagar på bröd och vatten.

1877 kom en kunglig förordning där det berättades att hädanefter skulle samtliga avrättningar av dödsdömda ske inom fängelsets murar. Därmed var offentliga avrättningar med dess ibland stora sammankomster till ända i Sverige. Dödsstraffet avskaffades först den 3 juni 1921 i fredstid och 1973 även i krigstid.

På avrättningsplatsen i Sivik, även kallad Sonkmo och Jansesplatsen, har till minne av avrättningen 1845 ett järnkors rest. Ända fram till nittiotalet låg det några gånger per år blommor på platsen. Vem som lade dit dem är förhöjt i dunkel.

Fallandesjuka, även kallad fallandesot och fallsjuka är som tidigare nämnts ett annat namn för epilepsi. Epilepsi var i gamla dagar en vanlig sjukdom och förekommer i nästan alla folkmedicinska samlingar. Epilepsi eller fallandesotens egendomliga sjukdomsbild har ofta attraherat folks inbillning. Man har genom århundraden ansett att epilepsi ofta vållats genom moderns oaktsamhet under havandeskapet.
Ett magiskt botemedel ansågs blod vara, framförallt människoblod, gärna blod från avrättade missdådare.Fenomenet återfinns över hela landet och det berättas om sjuka passar på att vid avrättningarna dricka blod, gärna medan det var varmt. Den sjuke ska sedan så fort som möjligt springa därifrån utan att se sig om.

Tanken är att vi med jämna mellanrum ska återkomma till temat ”Arättningar och Avrättningsplatser” och göra fler djupdyk i Sverige och Hälsinglands kriminalhistoria, plocka fram några fall och kika på inte bara själva brottet och vad som en gång ledde till att förövaren tillslut fick sätta livet till, utan också ta reda på allt som sker omkring själva avrättningen. Vi ska få möta både skarprättare och rättskipare samt ta del av den folktro som omsusar en avrättning.

Avrättningplatsen ligger drygt 100 meter från riksvägen som går mellan Enånger och Njutånger. Stigen är väl markerad med blåfärg.
Hitta hit: Platsen ligger nära f.d. E4:an numera riksvägen mellan Enånger och Njutånger. Strax norr om avfarten mot Sivik finns en parkeringsficka på höger sida färdrikning norrut. Själva platsen ligger på motsatt sida av vägen, drygt 100 m in i skogen längst en stig. Stigen är utmarkerad med en blå markering.

En nyhet för höstsäsongen är att Viktor Hansson har sedan i somras valt att ta en paus på obestämd tid från Historier från Hälsingland och därmed ersätts av Fredrik Bäck. Fredrik är för många av er lyssnare en sedan länge välbekant röst i podden. Han är bosatt i Los och har tidigare varit historielärare på Los Skola samt jobbar varje sommar som guide i Loos Koboltgruva. Fritiden tillbringar han helst tillsammans med sin familj vilket består av, förutom han själv, nio barn (!) samt en fru som håller koll på honom. Varmt välkommen Fredrik!
Den 14 oktober kl. 19:00 gör Fredrik scendebut under Historier från Hälsingland vid Hyttan i Axmar Bruk. Kom gärna dit ni också. Ett nytt körschema för höst och vinter kommer att presenteras. Bl.a. kommer det att bjudas på ett ”nytt” giftmord. Mer info om berättarkvällen hittar ni under ”Kommande evenemang” samt på vår Facebook-sida.

Har du en historia du vill dela med dig av? Vill du att vi tar upp ett speciellt tema i podden? Hör av dig till oss via mejl.

Länkar till avsnittet:
Podbean
Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Player FM
Ett nytt avsnitt landar i er podcastapp om två veckor. Tills dess, ta hand om er!