Kategorier
Folktro Nyheter

Objuden gäst

 

Veckans poddavsnitt av Historier från Hälsingland består av fem stycken inskickade berättelser av er lyssnare. Vi möter spöken i Bergsjö, får se en märklig varelse i Bollnäs finnskog, höra om en liftares märkliga upplevelse i skogarna mellan Los och Voxnabruk, får problem med ett kassettband i Hudiksvall och är med om något obehagligt nära Knupsbodarna, sydost om Kilafors.
Ett stort tack till er alla som bidrar med historier till podden, ni berikar!
Du hittar avsnittet där poddar finns så som i din podcastapp, via Spotify, Google m.fl

Spotify
Podbean
Apple podcast

Avsnittet författaren i början av avsnittet refererar till är ”Skogens skepnader” och ett av poddens allra första avsnitt, släppt 2018.

Spotify
Podbean
Apple podcast

Belsåstornet är ett gammalt brandtorn 2,5 mil sydväst om Bollnäs, cirka 30 minuter med bil. Vid Belsåsens fot, en kilometer från tornet, parkerar du ditt fordon och börjar din vandring upp mot toppen.
Tornet är drygt tjugo meter högt och bjuder på en vidunderlig utiskt åt alla väderstreck, förutsatt att du vågar dig upp längs de branta järntrapporna. Föredrar du istället att stanna kvar nere på marken finns både ett vindskydd och en raststuga enbart ett trettiotal meter från tornet.

Stigen upp på Belsåsen är väl märkt och lätt att följa.
Belåsstornet redo för besökare. 
Utsikt från tornet över Bellsjön.
Uppe på toppen av tornet finns en liten enkel stuga.
Bredvid brandtornet finns både en raststuga och ett vindskydd.

En annan plats vi besöker i avsnittet är det anrika Stadshotellet i Hudiksvall. 1874 påbörjades bygget av Hudiksvalls stadshotell och fyra år senare kunde den pampiga invigningen äntligen äga rum. Kostnaden för själva bygget hamnade på 219 800 kronor vilket på den tiden var en hiskeligt stor summa, att jämföras med att Hudiksvalls stads omsättning på den tiden låg på 300 000 kronor. De som finnanserat själva bygget var Hudiksvallsborna själva genom att dricka sprit på stadens krogar. Staden hade vid den tiden monopol på sprittillverkningen med eget bränneri beläget vid Norrboån, det som idag är Dellenbaden.
Även om hotellet under årens lopp byggts om finns en del saker kvar från starten, exempelvis den stora vinden samt den gamla hotelldelen med 17 rum. Idag har hotellet dock 106 rum till förfogande.

Stadtshotellet i Hudiksvall. 

En plats vi denna gång egentligen inte besöker är ”Knupbodarna”, även om avsnittets sista historia utspelar sig några kilometer därifrån. SJälva fäboden har anor från 1600 talet och är en av Hälsinglands äldsta och bäst bevarade.

Knupbodarna.

Har du en historia du vill dela med dig av? Vår adress är historierfranhalsingland@gmail.com Vill du boka oss för en berättarkväll? Vi skräddarsyr efter dina behov. Mer information på www.historierfranhalsingland.seFölj oss gärna på Facebook och Instagram

Vill du stödja podden? SWISH 1235672431