Kategorier
Folktro Mord Nyheter

Hälsingeromantik i Helsingminnen

 

Nytt år – nya poddavsnitt! 🔥

Först ut är första delen av boken ”Helsingminnen” från 1910 skriven av fanjunkare och sagesman Fredrik Winblad von Walter. Boken bygger enligt författaren själv på familjen Winblad von Walters släktarkiv. Bokens undertitel är berättelser och sägner, krigsbragder och äventyr, historiska skildringar och kulturbilder. I den närapå 500 sidor tjocka boken får läsaren möta allt från tappra karoliner och sägenomspunna krigarkungar till livsfarliga rövare och fagra jungfrur, varav alla historier har den gemensamma nämnaren landskapet Hälsingland. Allt är skrivet ur en synnerligen 1800-tals romantiserad vinkel som mer än väl gynnar betydelsen av den tappre hälsingens närvaro kring de områden som varit spelplats för avgörande händelser i Sveriges historia, ja kanske lite väl ofta enligt historiker och forskare. Mycket av det som återfinns i Helsingminnen anses idag vara rena falsarier och fantasier, mer skapade för dess underhållningsvärde. Ändå fascinerar många fortfarande av bokens innehåll vilket gör den ytterst svår att få tag på via antikvariat, inte minst den första upplagan. Att Fredrik var en av de bästa historieberättarna vi haft gör ju inte saken sämre heller.

Under 2023-24 kommer vi att då och då släppa avsnitt med historier från boken, från pärm till pärm, för att vi sedan ska kunna avnjuta hela denna litterära form av hälsingehistoria i ljudformat. Men eftersom vi också har en massa andra avsnittsteman att avhandla i podden, kommer avsnitten att släppas med ojämna mellanrum, för att helt enkelt bereda väg för andra former av hälsingehistorier (lyssnarberättelse, hälsingemord, folktro m.fl.).

I första delen hör du historierna ”Helsingbocken”, ”Karl XII:s Brandklippare” och ”En skidfärd”.

Avsnittet hittar du som vanligt i din podcastapp, via Spotify e.t.c. Länkar finns också här under:

Spotify 
Podbean
Apple podcast