Kategorier
Folktro Nyheter

Glad Halloween och Gott Nytt År!

 

Idag, den 31 oktober, infaller den numera mycket populära Halloween, vilket i svensk översättning blir ”Alla helgons afton”. Ursprungligen var Halloween en keltisk högtid då man firade nyår – därav firas det alltid samma datum. Kelterna trodde att de döda reste sig från sina gravar för att sätta skräck i de levande. 👻
Högtiden har vandrat till Sverige via Nordamerika dit många irländska emigranter kom under svält och nödår kring 1840-talet. Firandet tog fart under 90-talet och idag ser många svenskar firandet som en del av årets traditioner. 🎃
Varför är då pumpor så förknippade med Halloween? Jo, det har också att göra med de irländska som anlände till USA under 1800-talet. Sedan 800–900-talet hade de i sitt hemland lärt sig att för att skrämma bort onda andar satte man eld på rovor. Men då rovorna ansågs svårodlade i USA föll valet istället på pumpor. 🔥
För övrigt är det kommande lördag ”Alla helgons dag”, vilket är en kristen högtid vilket firas till martyrers och helgons ära, och har utan avbrott ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Traditionellt sker under allhelgonhelgen högtidlighållandet av döda släktingars minne genom att besöka och utsmycka deras gravar. Kyrkan markerar i sin tur detta genom gudstjänster på ”Alla själars dag”, som infaller dagen efter, det vill säga på söndagen. ⛪️
Glad Halloween (och Gott Nytt År)