Kategorier
Folktro Nyheter

Zander Nord – Den elektriska pojken från Arbrå

 

Från utrikesdepartementet anlände den 11 maj 1948 följande meddelande till Arbrå Församling:

” Gustav Zander Nord, försvunnen från Ångfartyget Bertil av Malmö under hamnliggande i Stettin den 31 januari 1948. Återfunnen död i Oder den 15 april 1948. Jordfästad och begraven i Stettin”.

Hur Zander hamnade i vattnet är höjt i dunkel. Om det ens var Zander som återfanns död flytande i vattnet, svårt fiskbiten. Kroppen begravs i alla fall i den polska hamnstaden Stettin medan en dödsattest samt räkningar för begravningen skickas hem till Sverige.
Så avslutades Gustav Zander Vallentin Nords liv, lika mystiskt som så mycket annat runtomkring honom. Pojken som i sin ungdom fick stolar att sväva och lysen att släckas bara genom att tänka på dem. Här kommer historien om Den elektriska pojken från Arbrå och det fenomen som än idag anses vara ett mysterium.

Avsnittet kan höras här:
Podbean
Spotify
Apple podcast
Google podcast 
Player FM 

På den här gården i Snaten bodde Zander tillsammans med sina morföräldrar, familjen Nilsson, och det var här fenomenen började.

I avsnittet hör vi också en kort intervju med Petrus Öhman från det Bollnäsbaserade bandet Zander Nord samt två låtar, ”Hälsningar från mig” och ”Skogarna”. Vill du veta mer om bandet hittar du deras hemsida här. Zander Nord finns givetvis också på Spotify.

Bandet Zander Nord finns också på Facebook.
Pastorsexpeditionen där Zander undersöktes av docent och doktor Sidney Alrutz tillsammans med komminister Ernst Birke. Idag är huset umdomsgård och få rapporter om poltergeistliknande fenomen har rapporterats därifrån under de senast åren.

En del av den långa Ängabacken där fjärdingsmannen kastades ur släden när han med häst hämtade Zander Nord. ”Den här pojken vill jag inte skjutsa mer”, sägs han efteråt ha sagt.
Snaten ligger 14 km nordost om Arbrå.