Kategorier
Hälsingland Historia Nyheter

Hennanligan

Hösten 1945 hålls en rättegång mot ett tjugotal män, anklagade för att ha stulit gods från flera av de tåg som under de senaste åren, när andra världskriget rasat ute i Europa, passerat byn Hennan, vilket ligger cirka 3 mil nord nordväst om Ljusdal. Stöldgodset skall ha varit allt från lyxiga varor som fin champagne och vackra pälsar till billigare saker som gummisnoddar och cigaretter. Flera av männen döms varav det värsta straffet blir två års straffarbete. 

Podcastavsnittet  är inspirerat av en text om ”Hennanligan” publicerad i Hälsingerunor 2016 skriven av Måns Hedin. Måns hade under arbetet med texten stor hjälp av Jan Eng från Ljusdal.

Stationshuset i Hennan invigdes 1881 och stod i byn fram till 2006 då byggnaden, i samband med 125-års firandet av Järnvägen, flyttades till Järnvägsmuseet i Gävle. För övrigt hette byn Hennan Värje ända fram till att norra stambanan drogs genom byn och stationen fick namnet Hennan efter sjön intill. Det ledde till att också byn bytte namn.

Ljusdals Tidning hösten 1945.

Du hittar podcastavsnittet ”Hennanligan” där poddar finns, så som i din podcastapp, via Spotify m.fl. 

Länkar 
Spotify 
Podbean 
Apple podcast

Hennan är en ort i Ljusdals socken i Ljusdals kommun, belägen omkring 2,8 mil norr om Ljusdal vid sjön Hennan. Orten består dels av det tidigare stationssamhället Hennan, som klassas som en småort, dels av byarna Sör-Välje och Norr-Välje där den senare fram till 2010 klassades som en småort benämnd Hennan (östra delen) och Norr-Välje. Sör-Välje och Norr-Välje ligger vid Storsjön, strax öster/sydöst om Hennans station. Text hämtad från Wikipedia