Kategorier
Folktro Hälsingland Historia Mord Nyheter

Helsingminnen 5 – Berättelser och sägner, krigsbragder och äventyr, historiska skildringar och kulturbilder.

1910 utkom boken ”Helsingminnen” skriven av fanjunkare och sagesman Fredrik Winblad von Walter vars innehåll enligt författaren själv bygger på familjen Winblad von Walters släktarkiv. Bokens undertitel är berättelser och sägner, krigsbragder och äventyr, historiska skildringar och kulturbilder. I den närapå 500 sidor tjocka boken får läsaren möta allt från tappra karoliner och sägenomspunna krigarkungar till livsfarliga rövare och fagra jungfrur, varav alla historier har den gemensamma nämnaren landskapet Hälsingland.

Under 2023-2025 kommer Historier från Hälsingland då och då att släppa avsnitt med historier hämtade ur Hälsingminnen. Tanken är att vi jobbar oss igenom boken, från pärm till pärm, tills vi har tillgång till varje berättelse i ljudformat.

I den femte delen hör du historierna ”Ångersjö”, ”Vapensmidet”, ”Överstebostället i Mårdnäs”, ”Anders Hazelius”, ”När ryssen hälsade på – Söderhamns förstöring” och ”I Hudiksvallstrakten”.
Dagens avsnitt samt övriga i serien hittar du där poddar finns så som i din podcastapp, via Spotify m.fl.

Länkar:
Spotify
Apple podcast
Podbean