Kategorier
Nyheter

Några regler att följa inför julen

Här kommer några enkla men ack så viktiga tips för att julen ska bli så god som möjligt.

  1. Glöm inte att under natten lämna mat framme åt de döda. Det kommer att skänka er lycka och välgång under det kommande året. Om ni vill vara riktigt säkra på att de avlidna, när de återvänder för en natt, ska känna sig väl mottagna går det bra att bädda med granris på golvet och låta familjen sova där. På så sätt känner nattens gäster sig extra väl mottagna av folket på gården.
  2. När ni ställer ut gröt åt gårdens rå (hustomten), se för guds skull till att vid skålen inte lämna en sked av metall. Då kan han nämligen inte äta upp sin väl förtjänade gåva vilket i sin tur kan betyda att han blir arg och istället för att dra till gården gör precis tvärtom. Ett bonustips rörande tomten är att ge alla djur på gården extra mycket god mat att äta. Det gillar han.
  3. Under julnatten är alla väsen ute och rör på sig, vill ni sova tryggt glöm inte att rita kors och femhörningar på dörrar, fönster och spisar. För att femhörningen, d.v.s. pentagram, ska fungera bör du rita/rista den i ett endaste drag utan att lyfta på pennan/kniven. Se också till att den sida med en spets petar uppåt och inte nedåt, annars blir det tvärtom effekt.
  4. Till er som ska upp tidigt för att gå på julotta, gå inte upp för tidigt. Innan den traditionella julottan håller de döda sin julotta, och det är mycket farligt för de levande att besöka den. I bästa fall kommer man därifrån med livet i behåll, men med sinnet förlorat för alltid.

 

Ha nu en riktigt trevlig jul och njut av julefriden!

Bild lånad av www.loosgruvan.se