En julhälsning från Robert och Viktor

Tomtar: I allmänhet voro väl tomtarna godmodiga och drog till den gård där de vistades. Den vändningen tog ju alltid talet, när det var ”språk” om tomtar. ”Den som vore så lycklig att man hade en tomte på gården som droge till en” brukade man få höra sägas. Att råda bot på elaka tomtar var svårt. Det var inte annat än att söka utfundera orsaken till att de voro besvärliga. Det kunde vara någonting i människans sätt att hantera djuren, som inte var bra. Då fick man ändra det. Tomtarna mutades med mat, tobak och allehanda saker. Tomtar och älvor: En kvinna var en gång ute och färdades; när hon kom på vägen som ledde förbi en äng, kom hon att kasta ögonen nedåt ängen. Då fick hon se en hop tomtar som tagit ringdans med älvor. Mellan varje tomtepar fanns en liten älva. Dansen varade inte länge. Om en liten stund voro de alldeles försvunna. De dansade runt i en ring, hoppade och skuttade, men hon kunde inte höra varken musik eller sång. Tomtar: I mitt föräldrahem brukade skogshuggare och -körare få bo om vintern. När dessa kom hem om kvällarna, så brukade de ha ved med sig, som de högg sönder. En kväll tyckte mor att man var ute och högg ved ovanligt sent så hon tittade ut genom fönstret åt vedbacken till. Då fick hon se en liten gubbe med röd luva, som högg ved värre.
Olof Jonsson från Hög, strax utanför Hudiksvall berättade denna historia 1931 för Ragnar Nilsson som vid den tiden var en av Sveriges allra flitigaste folkminnesupptecknare. Denna berättelse återfinns idag i Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg tillsammans med 50 000 andra anteckningar av Ragnar.
Med dessa väl valda ord vill vi tacka er allasammans för ett märkligt men på många sätt också fint år! Tack till alla som köpt våra böcker, i någon form sett våra berättarkvällar samt lyssnar på en eller flera av våra tre poddar. Utan er vore vi ingenting! ❤
Oavsett om ni just nu går och väntar på julbocken eller nymodigheter som Sankt Nicolaus (jultomten) vill vi mellan jullmiddag och paketöppning tillönska eder alla en fröjdefull Jul och ett Gott Nytt År! Ta hand om er, håll avstånd och ge varandra kärlek. ⭐
P.S Glöm nu för sjutton inte bort att ställa ut julgröten åt gårdsrået (hustomten). Ge honom en extra stor klick smör också, det förtjänar han efter ett år som detta D.S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...